onsdag 18 november 2015

Till glöggminglet: Confiterad lax med pepparrotscheescake

Nu börjar det dra ihop sig för glöggmingel, så jag ska försöka få upp recepten från glöggbruncherna jag haft förr om året med förhoppning att kanske inspirera någon. Här kommer en favorit från förra året. Den konfiterade laxen blir helt gudomlig och påminner om gravad lax med med en mer tillagad konsistens.  Cheesecaken får en fräsch, ganska söt smak av pepparroten, en vinnande kombo!








Confiterad lax:

Jag gjorde bara en 200 grams bit, vilket räckte bra till topping på cheesecaken. Tänk på att inte ta en för stor form, eftersom det kommer gå åt en himla massa olja då eftersom det måste täcka. Jag kom på i efterhand att en aluminiumform skulle vara ett bra alternativ om en inte har en tillräckligt liten ugnsform.

Ingredienser:
600 g lax (skinn- och benfri)
3 msk salt
4 msk socker
1 citron, rivet skal
25 g färsk ingefära
1 liter rapsolja

Gör så här:
  • Gnid laxfiléerna med salt, socker, citronskal och ingefära. Låt stå i rumstemperatur i minst en timma.
  • Skär laxen i portionsbitar och lägg i en ugnsfast form. Häll i olja så det täcker laxen.
  • Sätt ugnen på 100 grader. Sätt en termometer i en av laxbitarna och baka laxen tills innertemperaturen är 37 grader. Det gå ganska fort, och den ser inte särskilt tillagad ut, men den är klar vi 37 grader.
  • Låt laxen svalna i oljan

Pepparrotscheesecake

Ingredienser:
Botten:
6 skivor kavring (ca 150 g)
50 g smör
Fyllning:
2 dl färsk riven pepparrot
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 citron
200 g naturell färskost
1/2 msk honung
2 ägg
1 msk majsstärkelse
peppar


Gör så här:
  • Sätt ugnen på 125 grader
  • Mixa kavring och smör till en smulig massa och tryck ut i en springform ca 24 cm.
  • Koka upp grädden i en kastrull, tillsätt pepparroten och ställ åt sidan och dra i ca 10 minuter. Sila därefter av grädden och se till att trycka ut så mycket smak som möjligt.
  • Riv det yttre skalet av citronen och pressa ut saften.
  • Blanda pepparrotsgrädden med citronskal, färskost, honung, ägg och majsstärkelse. Smaka av med citronsaft och peppar.
  • Häll över den uttryckta botten i formen. Baka cheesecaken mitt i ugnen ca en timma.
  • Servera cheesecaken kall eller rumstempererad





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar