fredag 31 oktober 2014

Happy Halloween!

 
Alice i Underlandet zombiestyle! Braaaiiiinnns! Hoppas alla har en trevlig Halloween!

This is Halloween! Snabbt pyssel.

Så är den äntligen här, dagen jag laddat för hela veckan. This is Halloween! Jag har jobbat lite natt, det var en helt del halloweenbakelser att göra, kan jag lova. Så nu tänkte jag sova lite innan det är dags för att fixa inför kvällens Halloweenfest. Självklart tittar jag lite på The Nightmare Before Christmas innan jag somnar, det är väl ingen som missat att jag älskar den filmen. Men först bara måste jag tipsa om en superenkelt Halloweenpyssel inspirerat från filmen. Nämligen den scenen när Jack försöker klippa en snöflinga i papper och istället blir det en spindel i ett nät...


Här finns en mall som man lätt kan skriva ut och använda för att klippa till sina egna spindelnät och pynta med. Jag tänkte försöka klippa till några när jag vaknar, om jag hinner. Jag tror det blir supersnyggt! Jag har en dröm att någon gång ha en riktig Nightmare before Christmas-halloweenfest och verkligen gå all in, men i år får jag nöja mig med min Jack Skellington-pumpa (och kanske detta pyssel då...).


http://www.instructables.com/id/Jacks-Paper-Spider-Snowflake/


Edit 2015-10-19: Det blev några spindlar i nät gjorda, jag fäste dem på gardinen med dubbelhäftande tejp, lite spindelväv (som går att köpa i typ alla affärer som har halloweenpynt under säsongen) förstärker intrycket!



torsdag 30 oktober 2014

Vampyrdödande skelettsoppa!

...eller Vitlöks- och märgbenssoppa! Jag gjorde denna sinnessjukt goda soppa i söndags och insåg att den skulle vara helt perfekt som förrätt på en Halloweeninspirerad middagsbjudning, gärna med namnet jag använt som rubrik.

Har man aldrig ätit märgben så är det nog väldigt svårt att förstå hur gott det är, det får en så sjukt god smörig smak. Den rostade vitlöken får en sån fantastiskt söt, rund och god smak av rostningen, jag är helt övertygad om att man skulle kunna lura vitlöksskeptikerna (och vampyrer också för den delen) med den här soppan. Soppan är fantastiskt smakrik utan att det sticker iväg åt något håll. Eftersom soppan innehåller en hel del fett blir den riktigt mastig så servera inte för stora portioner... Jag lagade den här mängden till middag och så blev det precis två skålar, det såg lite lite ut, men vi blev sjukt mätta!

I orginalreceptet toppas soppan med stekt salvia. Stek ett par färska salviablad i rikligt med olja ett par sekunder så de blir krispiga, låt rinna av på hushållspapper. Jag hade precis gjort lite grönkålschips, så toppade med det, men vet inte om det tillförde så himla mycket, mer än lite konsistens.

Vitlöks- och märgbenssoppa

Ingredienser:
ca 900 G märgben
2 stora hela vitlökar
1 msk olja
2 charlottenlökar, hackade
1,5 msk smör
1 lagerblad
2,5 dl grönsaksfond
1,5 krm torkad salvia
1,5 krm svartpeppar
0,5 msk färsk timjan
3 dl mjölk
2 dl grädde
Salt
ev salvia


Gör så här:
  • Ställ märgbenen i en ugnssäker form, och hällca 1 msk olja på snittsidan som är uppåt.
  • Skär av toppen på vitlökarna och slå in dem i individuella foliepaket. Ställ in både märgben och vitlök att rosta i ugn på 225 grader.
Märgben och vitlökfFöre och efter rostning.
  • Märgbenen är klara efter  20-25 min. Vitlökarna behöver 35-40 min. Ställ åt sidan att svalna.
  • Smält smör i en kastrull och tillsätt charlottenlökar och lagerblad. Bryn på låg värme i ca en kvart tills löken blir mjuk och genomskinlig.
  • Skopa ut märgen, det geléiga i mitten på benen, och lägg åt sidan så länge.
  • Tillsätt grönsaksfond, salvia, timjan, svartpeppar och benen till löken och sjud i 30 minuter utan lock.
  • Ta bort och släng timjankvistarna och benen, släng. Eller spara benen till serveringen...
  • Tillsätt grädde, mjölk och benmärg. Tillsätt även vitlöken, den har nu blivit till en puré så det är bara att krama ut ur skalet så gott det går.
  • Mixa soppan med stavmixer, eller i blender/matberedare (häll i så fall tillbaka soppan i kastrullen igen).
  • Låt soppan få ett uppkok och smaka av med salt.
  • Servera ev med stekt salvia (se ovan). Vill man få lite Halloween-feeling på soppan lägg ett märgben i varje skål...

Pumpan är klar!

Nu har jag karvar ut innanmätet till min pumpa också. Det är sjukt enkelt, det man måste tänka på om man vill ha en siluett, och inte hål rakt igenom är att vara väldigt försiktig när man karvar bort innanmätet innanför siluetten. Det ska ju helst vara så tunt som möjligt, så att så mycket ljus som möjligt skiner igenom. Det känns lite läskigt i början, man är rädd att skära rakt igenom och förstöra det fina motivet, men man kan faktiskt karva på mer än man tror. 


Jag gör ett hål i baksidan och karvar från insidan. Jag använder mig av en skalpell/mattkniv för att skära upp hålet i baksidan. Hålet är på baksidan pga att det måste finnas syre om man har ett ljus i pumpan (då motivet bara är siluett-skuret). Sedan gröper jag ut med en sked, för grovjobbet, och en mirett för finliret, vid motivet. Om man vill se hur bra motivet kommer synas igenom skalet så är det bara att hålla upp det mot en lampa så ser man precis var ljuset skiner igenom, och hur jämnt det är.


Spara gärna pumpakärnorna och rosta dem (finns en miljon recept på Pinterest...), så har du ett väldigt trevligt snacks. Pumpaköttet kan du också spara, koka och mixa till puré och använda i diverse rätter med pumpa. Dock föredrar jag att använda rostad pumpa när jag bakar med det, som tex mina Pumpakanelbullar. Då delar jag en pumpa, lägger på plåt och rostar på 175 grader i ca 45 min, då får man en härlig puré som är fantastisk att göra pumpapaj på, eller som jag gjorde igår Pumpacheesecake. Så passa på att köpa en pumpa till, de är ju jättebilliga nu, man får ut tillräckligt med puré från en liten pumpa!

onsdag 29 oktober 2014

Wrapped - Julig (och Halloween-ing) kollektion från Black Milk

Jag skrev om Black Milk i somras och deras två klänningar med juliga mönster som fanns att köpa då. Deras julkollektion kommer att släppas inom kort, och den passar dessutom veckans Halloween-tema, då flera plagg har motiv från den underbara filmen A Nightmare Before Christmas.


Black Milk är mest kända för sina fantastiska leggings. De är betydligt dyrare än andra leggings, men kvalitén är super och trycken är i fantastisk kvalité. Här med motiv från nämnda film eller med en ljusslinga.
http://www.pinterest.com/pin/276689970831987795/http://www.pinterest.com/pin/276689970831987800/http://www.pinterest.com/pin/276689970831987879/

Jag kan inte riktigt se hur jag skulle kunna leva utan den här fina gosiga:
http://www.pinterest.com/pin/276689970831987786/
Eller vad sägs om en klänning i grön tartan (köpte den i röd tartan och älskar den!) eller täckt med presentrosetter?!
http://www.pinterest.com/pin/276689970831987757/

http://www.pinterest.com/pin/276689970831987712/

Är du riktigt vågad är så klart den här catsuiten i spandex ett måste!
http://www.pinterest.com/pin/276689970831986078/

Kolla in hela kollektionen på deras Pinterest-sida!

tisdag 28 oktober 2014

Snabba Halloweenkostymer

Det ser ut som någon har blivit mördad i vårt badrum...
Okej, rätt kass bild, men kan ni gissa vem/vad jag ska vara på Halloween?!
Idag fick jag äntligen klänningen jag beställt till min Halloweenkostym, jag hade hoppats att få den tidigare, så jag började bli rätt nervös de senaste dagarna. Men nu är den här och...eh...piffad.

Ska du på en Halloween-fest man har ingen aning om vad du ska klä ut dig till, här kommer några olika förslag jag tycker är smarta och eller roliga:
 Om du vill gå på fest, men inte vill klä ut dig. Ta på dig denna T-shirt så kommer du undan!



En kille hade en sån här pappmask med Daniel Craig på en Halloween-fest jag var på för ett par år sedan, alltså det gick inte att titta på honom utan att skratta, det såg så löjligt ut. Så vill du bjuda på glada miner är denna mask ett hett tips, har i alla fall funnits på Butteriks. Eller skriv ut en bild på valfri kändis på tjockare papper, klipp hål för ögonen och fäst ett gummiband.
Om du äger en vit/svartrandig tröja fixar du lätt banditlooken, offra några gamla örngott till pengapåsar.

Fäst svart tyg med säkerhetsnålar på en långärmad tröja så fixar lätt du fladdermusvingar...

Kattlooken är en klassiker, men ack så söt, fäst öron på ett diadem, och fixa sminklooken men svart kajal eller eyeliner. Done!

måndag 27 oktober 2014

Jack Skellington-O-lantern: Hur man karvar en pumpa


Idag började jag karva årets Halloween-pumpa, och passade på att sätta ihop en liten guide som visar hur enkelt det faktiskt är att karva en pumpa. Jag brukar köra med siluettmetoden då man bara skär in mönstret i det yttre skalet och låter ljuset lysa igenom innerskalet. Jag tycker att det är lättare att skära in mer detaljerade mönster när man bara skär i ytterskalet och med rätt verktyg går det riktigt snabbt. Jag karvade in möstret på ca 45 minuter, och då var jag riktigt petig och satt mest och finjusterade de sista 15 minuterna.

Det här behöver du:

  • Linoleumkniv är det viktigaste verktyget, jag köpte mitt set på en konstnärsbutik (In-Ex) för ca 75 kr,
  • Sporre, kan ersättas med en nål. Min är köpt i en tårtdekoreringsbutik.
  • Mirett (heter tydligen det där ögleverktyget), används när man karvar ut innanmätet.
  • Skalpell, används för att skära hål i pumpa, kan ersätta linoleumkniven, men inget jag rekommenderar.
  • Mall, finns tusentals online, sök på google eller pinterest. Min Jack Skellington-mall hittar ni här. Eller rita en egen.
Steg för steg:
 1. Tejpa fast mallen på pumpan.

2. Markera ut alla konturer med en sporre eller en nål, gissa vilket som är enklast...

3. Ta bort mallen och skär längs konturerna med en liten linoleumkniv, försök att bara precis skära bort själva markeringen och inte för mycket utan för, så blir resultatet så likt mallen som möjligt.
4. Skär bort allt skal innanför konturerna. Använd med fördel en större kniv till större områden så går det lite snabbare.

5. Använd en kniv med platt blad eller en skalpell för att jämna till skärytan, så ljuset skiner igenom så jämnt som möjligt. Jag liksom skrapar med den platta sidan så det blir en jämn yta.

6. Klar! Nu är det bara att skära ett hål och gröpa ur pumpan. Men det ska jag inte göra förrän om ett par dagar, då jag vill att den sak vara så fräsch som möjligt på lördag. Därför har jag dränkt snittytorna i citronjuice, lagt pumpan i en plastpåse och ställt ut på balkongen. Så urgröpningen visar jag senare i veckan. Men jag kan redan nu berätta att det är bättre att göra ett hål i baksidan när man karvar på det här sättet, eftersom det inte kommer bli hål igenom när man karvar på det här sättet måste syre till ljuset komma någon stans ifrån, och jag tycker inte det blir så snyggt med hål i toppen (utan lock).

Här är en bild på förra årets Hello Kitty-pumpa:



söndag 26 oktober 2014

XiMAS by Nilli goes Halloween

Det är dags för the nighmare before Christmas!

Jag älskar Halloween så kommande veckan kommer helt att gå i spökenas och pumornas tecken. Det kommer bli en del Halloweenpynt, kostymtips och lite recept. Bloggen har även fått ett nytt tema för att matcha temat. Jag hoppas ni hänger med på förberedelserna inför årets näst bästa helg!

Läs gärna:
Mina gamla Halloweenkostymer

Dörrkrans

Jag fortsatte på polkagristemat och dekorerade min dörrkrans. Jag har haft samma näverkrans i fyra år nu, och jag har alltid dekorerat den med polkagrisspån, men annars har det sett lite olika ut.


Kransen är en näverkrans från panduro som spraymålats med vit färg sedan har bandet, stjärnorna (båda från Tilda-serien) och polkagrisarna limmats på med limpistol. Superenkelt!

Förra årets krans med små rosa paket och förutom polkagrisar även geléhjärtan och engelsk konfekt. När jag hade min julbrunch passade jag även på att matcha kransen och pynta trappräcket som en gigantisk polkagris, genom att vira tjocka slingor av julgransglitter runt ledstången och fästa med tejp. Mycket enkelt och effektfullt!

White hot peppermint chocolate

...eller Vit varm polkagrischoklad, som vi säger på svenska. Idag är det riktigt regnruskigt i Göteborg, och vad passar då bättre än att krypa upp i soffan med en varm choklad och titta på en julfilm? Då tycker jag du ska tå och prova denna variant på varm choklad. Jag måste dock tillägga att det blir väldigt sött, lite som att dricka godis, så jag kan tänka mig att det inte är för alla...

Jag använder mig av polkaspån, som är min favoritform av polkagris, jag tycker de är roligare att äta. Men till den varma chokladen fyller de dessutom en funktion (förutom att vara snygga på toppen...) eftersom det alltid brukar bli smul i botten om man köper en påse, så man behöver inte ens hacka, och om det inte är så mycket smul, är de betydligt lättare att krossa än vanliga polkagriskarameller.

Chokladen gör jag efter mitt grundrecept, som finns här med en ännu mer detaljerad beskrivning.

Till ett stort latteglas använde jag:
3 dl mjölk
3 msk vit choklad grovt hackad eller i pellets
ca 1 msk polkagris, grovt hackad (se ovan)
1/2 dl vispgrädde
ev. lite röd eller rosa hushållsfärg


Gör så här:
  • Koka upp mjölken på spisen. Tillsätt därefter polkagrisen och låt den stå smäta i den varma mjölken. OBS! Bli inte lockad att lägga i polkagrisen när du värmer mjölken, mjölken kommer att skära sig...
  • Ställ tillbaka på spisen och värm försiktigt innan chokladen tillsätts under omrörning. Rör tills chokladen smält.
  • Chokladen får en svagt rosa nyans av polkagrisen, som sedan blir mer beige när chokladen tillsätts, vill man så kan man tillsätta lite röd/rosa färg för att för att göra drycken lite mer rosa.
  • Häll upp chokladen i glas, vispa grädden och toppa chokladen, dekorera gärna ytterligare med mer polkagris och srössel, marshmallows.
Självklart kan man använda exakt samma recept med mörk choklad eller mjölkchoklad. Prova själv vilken variant som blir din favorit!

torsdag 23 oktober 2014

Mer hemgjort steampunkpynt

Jag kör på med min steampunkgran som jag haft i två år nu. Jag får hela tiden nya idéer, och konceptet blir bara bättre och bättre. Nu senast har jag pysslat ihop en kula (tanken är så klart att det ska bli fler) med kugghjul i fimolera. Superenkelt och supersnyggt, om jag får säga det själv. Formarna till kugghjulen har jag köpt via etsy.



En idé för en mer traditionell kula är att täcka kulan med vita snöflingor, jag tror det skulle bli väldigt snyggt! Snöflingeformen finns att köpa här.

https://www.etsy.com/listing/161185959/snowflake-mold-winter-snowflakes

onsdag 22 oktober 2014

Min lilla tomtesamling med deras vänner...

Trots att jag är en sån julälskare så har jag ett lite udda förhållande till prydnadstomtar. Jag tycker prydnadstomtar kan vara jättefina, men jag kan inte se att de skulle passa in i min jul.  Däremot är jag himla förtjust i lite udda figurer i tomtekläder, så här kommer lite bilder på mina lite ovanliga jultomtar. Bilder från förra året.
 
När jag hittade Gizmo ifrån Gremlins i tomtekläder på Science Fiction-bokhandeln så blev jag alldeles till mig. Dock väntade jag med att köpa den, lite för länge efter jul, för det fanns bara ett exemplar kvar, och när jag väl bestämt mig fanns den inte kvar. För min kära sambo hade redan köpt den åt mig i födelsedagspresent till min födelsedag i februari, så döm om min förvåning, och stora glädje, när jag öppande paketet och hittade underbar söta Gizmo.

Jag har samlat på mig lite fler udda jultomtar. När vi var i Tokyo 2012 så var vi inne i massor av butiker som sålde actionfigurer, och eftersom jag inte är nån supernörd när det kommer till manga, anime och japanska tv-spel, utan håller mig till Pokémon och Naruto, så höll jag istället ögonen öppna efter figurer med jultema. De två sexy santa-tjejerna föll jag för direkt.

Den lilla Elf-figuren från Rise of the Guardians (De fem legenderna) köpte jag i ett Happy Meal, ja jag planerade mitt besök till Donken för att vara säker på att lägga vantarna på den supersöta figuren. Om man trycker på luvan ändrar han ansiktsuttryck. Jag älskar filmen och är så nöjd att jag såg till att få tag i den...

Ja, har har vi en riktigt udda skara tomtar:
Förutom Tomte-Gizmo, så har vi lisebergskaninen, julhunden (så klart älskar jag Julens Hjältar!), zombietomten och buddah-tomten (hur kunde jag låta bli när luvan passade så bra på hans huvud?). Och mitt i allt så finns faktiskt en gammal hederlig traditionell jultomte, med säck, grötskål och allt. Farmor har stickat honom så han får komma fram trots att han är den udda i skaran.

Även Kalle och Musse, som här hänger vid mitt pepparkakshus i Hans och Greta-style (färdig byggsats), köpte jag i Tokyo. Det fanns en hel del Disneyfigurer med jultema, jag ångrar lite att jag inte köpte fler, för de var inte särskilt dyra (begagnade, men i toppskick)... Men ett hett tips om man är i Tokyo är helt klart Mandarake i Nakano, dock får man räkna med att botanisera ordentligt för det är hur många småaffärer som helst, och det är bara vissa som har julgrejjer, men jag lovar att det finns guldkorn!
Två Brats i tomtkläder måste man ju ha...
Julvovven tillsammans med rosettprydda Krambjörnar, de måste ju så klart få vara lite extra fina till jul!
Denna tjusiga ljustomte från Rice köpte jag förra året, men det är ju en trädgårdstomte med turkos jacka, så den passar ju inte direkt heller inom de traditionella ramarna...

Så en av väldigt få saker jag äger som har traditionella jultomtar är faktiskt denna julgransmattan som jag har broderat, som jag är så sjukt nöjd med, förresten. Dock har jag inte använt den på två år, eftersom den inte passar in så bra i min otraditionella jul...

tisdag 21 oktober 2014

Mallar och inspiration till pepparkakshus

Min egna mall till årets pepparkakshus blev som sagt klar igår. Men jag tänkte att jag skulle försöka inspirera till att prova någon ny rolig design till pepparkakshuset i år. Att designa sin egen mall kan vara svårt och nästan omöjligt om man inte har en klar idé om hur huset ska se ut. Jag är ingen arkitekt, så jag kan inte designa fram ett roligt hus bara sådär, så jag har alltid en förlaga som jag utgår ifrån när jag gör mina hus. Det kan vara hus som finns i verkligheten (2013, 2012) eller tecknade från ett sällskapsspel (2010) eller en gammal julkalender (2011)...

Men nu tänkte jag tipsa om var man kan hitta färdiga alldeles utmärkta mallar som som bara är att kopiera och börja baka ut. I början använde jag mycket färdiga mallar, det är enklast så, och det är ju framförallt när man dekorerar som man verkligen gör pepparkakshuset till sitt eget. 

Julälskarna har en helt fantastisk hemsida som jag har besökt i säkert 15 år, jag tror till och med att min fascination för pepparkakshus är lite deras fel... Varje år brukar de bygga ett hus i helt egen design, och de delar med sig av mallarna till nästan alla husen. Mitt allra första avancerade pepparkakshus var Greveholm, som jag byggde efter deras mall när jag var 15 år gammal.
tåg, tivoli och ett gammalt posthus tillhör några av exemplen på mallar du kan hitta där.
En pagod (2010) också efter Julälskarnas mall.


Greveholm (2002)



















Gingerbread Exchange är och en bra sida med många mallar av vanliga hus men i massa roliga designer. Sidan är på engelska såväl som mallarna (beskrivingarna). Detta huset gjorde jag efter mallen kallad Trivilian House år 2006:

http://www.gingerbreadexchange.com/index.php?action=downloads;sa=view;down=26


Internet är helt fantastisk, men inget går upp mot en riktig bok. Pepparkakshus & Mera Julbus (av Eva Granem Ylva Norman och Åke Gunnarsson) är en jättefin bok som innehåller massa mallar till roliga pepparkakshus. Eller vad sägs om ett lusthus, sjöbodar, Villa Villekulla eller Fantomens grotta? Det finns nåt för alla! Mallarna är skalenliga och kommer med instruktioner hur huset ska monteras.

Jag måste också lägga till det här huset, även om det inte finns en mall, för jag tror att vem som helst kan göra sin egen utifrån den här designen:

http://www.flickr.com/photos/57223777@N00/3136524343/in/set-72157606385384321
 Så enkelt, men så himla snyggt! Jag älskar det här huset!