tisdag 9 december 2014

Saffranspetit choux

Här kommer första receptet från min julbrunch i söndags. Saffranspetit choux är en superbra grej eftersom man kan fylla dem med lite vad man vill och både till mat och dessert.
 
Jag serverade mina med renstek och pepparrotscréme fraîche, men här kommer några andra serveringsförslag:
  • Kallrökt lax med pepparrotsvisp 
  • Leverpastej eller paté med rödlöksmarmelad 
  • Chevré med honung 
  • Grädde med bär eller sylt 
  • Gräddkräm (lika delar vaniljkräm och vispad grädde)
Självklart kan man gör naturella petit chouxer också genom att bara utesluta saffran. Orginalreceptet kommer från Monika Ahlgrens bok Monikas Jul.

Saffranspetit choux
Ingredienser:
3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
0,5 g saffran (1 paket)
3 ägg

Gör så här:
  • Koka upp vatten, smör och saffran i en kastrull.
  • Tillsätt mjölet under ständig omrörning, och låt rosta under nån minut (så att så mycket vatten som möjligt avdunstar) rör hela tiden.
  • Ta av från plattan och vispa nån minut med elvisp innan du tillsätter äggen, ett i taget. Vispa hela tiden.
  • Spritsa eller klicka ut smeten på bakplåtspapper, tänk på att de expanderar och blir ungefär dubbelt så stora under bakningen så gör dem inte för stora.
  • Baka på 200 grader i ca 25 minuter.
  • Låt svalna på galler.
  • Fyll och servera efter önskemål. Fungerar utmärkt att frysa in och fylla efter behov!

2 kommentarer:

  1. Tack så jättemycket för receptet, dessa ska testas under mellandagarna! :)

    SvaraRadera