tisdag 2 december 2014

Julig kålsallad med saffransdressing

Eftersom gårdagen var kickstart på julen på riktigt för mig serverades det också en riktigt julig middag. Det fick bli en Kålsallad med Saffransdressing, efter ett recept från boken Fixa Julen l proffsens tips på en lyckad jul. Till den sjukt vackra salladen serverade jag ett par skivor kallskuren örtkalkon, och det var jättemumsigt. Efter det blev det risgrynsgröt, det var alldeles för länge sedan, men alldeles alldeles underbart. Julen är här!


Kålsallad med saffransdressing
6 personer (som sidorätt, jag gjorde ungefär hälften till oss två till middag, och det var lagom)

Ingredienser:
5-6 svartkålblad eller 4 grönkålsblad
200 g rödkål
salt
3 apelsiner
(3 färska fikon - var jättedyra så jag skippade)
4 torkade fikon
6 torkade aprikoser
1 dl rostade hasselnötter (köp färdiga eller rosta själv)
1/2 granatäpple
flingsalt
Dressing:
1/2 paket saffran (0,25 g)
2 1/2 msk äppelsidervinäger
2 msk flytande honung
2 msk kallpressad rapsolja

Gör så här:
  • Ansa och strimla svartkålen grovt.
  • Förväll i ca 30 sekunder i saltat kokande vatten, häll av och skölj i kallt vatten. Lägg på en kökshandduk, så det torkar.
  • Strimla rödkålen fint.
  • Rör ihop samtliga ingredienser till dressingen, smaka av med salt. Det behövs en bra balans mellan syra, sötma och sälta för att saffranssmaken ska komma fram.
  • Skala apelsinerna och skär ut filéer. (Skär fikonen n skivor.)
  •  Hacka nötterna och den torkade frukten.
  • Varva kål, apelsin, fikon, torkad frukt, nötter och toppa med granatäppelkärnorna på ett fat eller i en skål. Ringla över dressingen och stör över flingsalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar