lördag 30 november 2013

It's beginning to look a lot like Christmas!

 Pyntningen i köket börjar arta sig, adventsljusstaken är klar, men den får ni se imorgon.

Före...
Här får ni se vad som har hänt när jag fått använda min Chrismtas Magic på vår barhylla! Spriten är puts väck, och har ersatts med pynt i ljusrosa och blått.
Tilda-trädet är nytt för i år, likaså den lilla söta bilen!

Min julkyrka fick rosa tak för två år sedan.

Jag har fallit totalt för den här söta bilen med granen på taket, jag har sett en hel del sådana på Pinterest, jag var bara tvungen att fixa en själv!

Den som har mest julpynt när den dör vinner!

Ursäkta dålig bildkvalité, men det här är just nu synen i vårt vardagsrum/sovrum/kontor. Nej, jag kommer inte att använda allt julpynt i år, har jag nämnt att vi bor i en etta?! Men jag skulle lätt använda allt om jag hade plats för det, för det är mycket fina grejjer, jag rensade faktiskt ut en hel del (mestadels plastkulor) när jag flyttade in hos CJ! Okej, jag kan förstå om vissa tycker jag är lite knäpp!
Först ut på pyntningsfronten är köket, som nu är skinande rent. Bring the Christmas in!

Är ni redo för den stora JUlFIXARBALETTEN?!?!

Jag är så redo som det bara går att bli. Nu ska det städas och pyntas, allt i ett. Blommor är inköpta, fast jag gick inte till en florist, jag var inne hos fyra olika innan jag tillslut bestämde mig för att handla på två olika, är man kräsen så är man! Men min adventsljusstake kommer blir så fin, jag längtar så efter att få tända den imorgon. Självklart kommer jag spela julmusik på (ganska) hög volym, och kanske varva med lite Harry Potter (jag är inne på Fenixorden nu).

För att komma igång ordentligt tycker jag vi börjar med lite skejtpunkig julmusik. En av de låtar jag saknade mest när min dator inte funkade förra året, var denna: Ex-Miss (alltså, jag skäms att jag inte fattade sångtiteln förrän typ förra veckan, inte minst med tanke på vad min blogg heter...) med New Found Glory (iofs allra mest för jag inte kom ihåg vad den hette och kunde leta rätt på den någon annan stans.

Men nu har jag fått tillbaka mitt gamla julmusikbibliotek med över 3000 jullåtar! Ett par andra skejtpunkiga jullåtar att kolla upp, om ni som jag gillar att lyssna lite på otraditionell julmusik ibland:
I won't be home for Christmas - Blink 182
Why doesn't santa like me - Skye Sweetnam
It's Christmas - Wombats
Yule Shoot Your Eye Out - Fall Out Boy 
Icicles - Punchline

fredag 29 november 2013

Peppar inför julstöket!

Vid den här tiden imorgon kommer jag vara i full gång med julstöket. Sambon kommer vara utslängd (helst efter att han hjälpt mig ner med alla 6 jullådor på vinden...) och julstöket kommer vara i full gång. Jag längtar så himla mycket! Just nu har jag ca 10 påsar med nyköpta julgrejjer, som inte känts någon idé att gömma undan när det är så kort kvar, så det är aningens kaosartat just nu (har jag nämnt att vår lägenhet är 34 kvm?!). Men imorgon jobbar jag 4:30 till 11, efter det blir det raka vägen till floristen och köpa blommor till adventsljusstaken och sen blir det julmusik på hög volym, portvin och julstök till tusen! Jag längtar så!

Jag tänkte lämna er med några bilder från julen 2008. Då bodde jag ensam i en något större etta, än den jag och sambon delar på nu, så det var inga problem att få plats med 3 julgranar! Året efter hade jag faktiskt fyra, men jag lyckades tyvärr aldrig föreviga min jul på bild det året... 

Mitt svart-vita kök är nog det jag saknar mest från min gamla lägenhet, det var så fint pyntat!
Och min älskade vita gran! Jag hoppas vi bor större nästa år och kan ha två granar i alla fall...

Den stora granen i rummet, det är himla tufft när man kan ha en gran mitt i rummet, jag hade nog 5 eller 6 ljusslingor med runt 400 lampor i totalt!

Jag älskade de stora fönstren i lägenheten, även om utsikten inte var särskilt spännande....

Tredje granen, i hallen, hade lite tivoli-känsla med popcornslinga, färgade lampor och färgglatt pynt!
Jag önskar jag kunde ha ljusslingor runt dörrposterna nu också, det var så sinnessjukt vackert! Men CJ låter mig inte använda häftpistol på väggarna...


torsdag 28 november 2013

Pralinverkstad

Ett par dagar senare än planerat, men nu har pralinerna blivit gjorda! Pralinerna är till en Chokladkalender Deluxe som jag gör varje år till min fina sambo. Själv är jag inte så galen i choklad, så han får ha pralinerna för sig själv.


Jag brukar göra 4 olika sorter, alla med skal av mörk choklad. Första året när jag gjorde en kalender så var det en överraskning, men efter 3 år så känns det inte som någon idé att låtsas om inget längre, så han fick komma med egna önskemål på smaker, och då var det körsbär i sprit (som jag har gjort varje år och skulle aldrig våga ta bort, han älskar den sk äckliga körsbärspralinen) och något med nougat... Sagt och gjort. Hallontryffel, apelsinnougat med pekannötter, salt karamell och Körsbärspralin fick et bli! Självklart ska jag dela med mig av recepten också!

Salt karamell är ett recept lånat från Tomtens Dotter, det hittar ni här. Jag kan verkligen rekommendera det, tryffeln var helt underbar! Jag gjorde halva receptet, men då krävs en liten kastrull!

Smaksättare till de olika pralinerna.
Skalet till alla praliner är gjutna i silikonformar med mörk choklad, chokladen jag använde var Tobado (65%) från Chocovic, som jag provade för första gången och jag blev sjukt nöjd. Chokladen är lite dyrare än Odenses pellets-choklad (på bilden ovan), som jag använt tidigare år, men det var så värt det. Chokladen är jättegod och lätt att jobba med. Du kan beställa chokladen hos Marron.se. Hos Tomtens Dotter, hittar ni en jättefin guide till hur du gjuter pralinskal.
Jag gör bara ett par extra praliner, förutom de 24 till kalendern, men det blev lite tryffelslattar kvar, så det kanske blir några till längre fram...

Apelsinnougat med pekan
Nougat är kul för man kan mixa i lite  vad man känner för som smaksättning. Till ca 15 praliner.

2 st Dubbelnougat à 50 g (Odenses nougat, som jag brukar använda var slut i affären...)
Skalet av en apelsin
En liten näve pekannötter

  • Smält nougat och blanda i apelsinskalet. 
  • Rosta och hacka pekannötterna ganska fint så den kan spritsas. 
  • Nougaten ska inte vara varmare än 27-28 grader när den spritsas ner i skalet. 
  • Den är himla knivig att spritsa, med nötbitarna, man får ha et väldigt stort hål i påsen. 

Hallontryffel (utan grädde)
till ca 12 praliner

25 g mörk choklad
50 g hallonpuré (ca 75-100 g frysta bär)
12 g smör
5 ml Grand Marnier
10 g svensk honung

  • Lägg chokladen i en bunke. 
  • Koka hallonpurén tills den börjar tjockna (reducera). 
  • Häll över chokladen och rör till en slät massa.
  • Tillsätt smör, sprit och honung.
  • Spritsa i prainskalet vid ca 27 grader.
Körsbärspralin
Här höftade jag lite, då jag råkat ta med receptet jag brukar använda till jobbet, men den verkade som den funkade fint. Det ska vara en väldigt lös tryffel som körsbäret får ligga i. Till ca 8 praliner.

20 g vit choklad
20 g vispgrädde
1/2 tsk Rom (helst Cognac, men hade inte det hemma)
Klarbär i Krisch (mina är köpta på La Maison Francaise)
  •  Lägg chokladen i en skål.
  • Koka upp grädden, häll över chokladen och blanda till en ganska lös tryffel.
  • Tillsätt Rom.
  • Spritsa en liten mängd tryffel i skalet.
  • Lägg i ett körsbär.
  • Fyll upp med tryffel, nästan till kanten. (Se bilden ovan)

Färdiga praliner!

"Glorian togs ner och gavs till någon annan, han förtjänar den säkert mycket mera än mig"

Vi har lyssnat på P4 Bjällerklang de senaste två dagarna, och trots att jag inte alls hört denna låten på webradion, kom jag ändå på mig själv med att stå och nynna på den trots att det var annan (jul)musik i bakgrunden...

"Året som har gått var både gåshud och galla
Det e för sent att ångra det man gjort
Glorian togs ner och gavs till någon annan
Han förtjänar den säkert mycket mera än mig"

Texten, som Martin Stenmarck själv översatt från orglinalet skrivet av Aslak Dørum, är så sjukt vacker...


Eftersom jag övergår från julfantast till schlagernörd efter julen så kan jag inte låta bli att kommentera att Martin (OCH Yohio!!!!) ska vara med i nästa års Melodifestival. Och det gör jag med ett stort JAAAA!

Hur man bygger ett pepparkakshus Del 4: Sätt ihop huset!

Tvärtom mot vad de allra flesta verkar tro så är smält socker inte alls det bästa sättet att sätta ihop ett pepparkakshus, utan det är så mycket bättre med helt vanlig kristyr!

Anledningar till varför kristyr är bättre än smält socker:
  • Du kan inte bränna dig på kristyr (barnvänligt!)
  • Kristyr klarar av luftfuktigheten bättre (om du, Gud förbjude, får en regnig jul). Jag har råkat ut för att hus har rasat (efter en dag) när jag använt smält socker...
  • Smält socker kan missfärga kristyren så den blir brun, inte alls fint.
  • Kristyren stelnar inte direkt, så man har tid på sig att rätta till, så alla delar hamnar precis där de ska.
  • Smält socker kan förstöra din stekpanna, och spis också för den delen, om du har keramikhäll.
Enda nackdelen med kristyr är att det torkar ganska långsamt, så i början av hopsättningen är det bra att ha en kompis som håller ihop väggarna någon minut tills de satt sig, ett mjölkpaket som stöd funkar också bra. För att jag skulle kunna dra ljusslingan mellan rummen i huset monterade jag endast de första fyra väggarna och lät stelna till nästa dag, det ville välta lite annars. Men smält socker och elkablar rimma också fruktansvärt dåligt...

Recept på perfekt kristyr hittar ni i del 3 .

När du sätter ihop huset så är det viktigt att tänka igenom var alla delar ska sitta, så du sätter dit dem i rätt ordning. Vill du dessutom ha en ljusslinga i huset så måste den vara med redan från start. Jag brukar montera huset på en bottenplatta i frigolit (3 cm tjock), jag har ett hål i mitten där sladden kan sticka ut. Jag sätter möbeltassar under plattan så det blir plats för sladden. Använd rikligt med kristyr mellan väggarna så de står stadigt, det mesta kommer ju inte synas ändå. Var inte rädd om det blir fult i skarvarna mellan delarna, det mesta går att täcka med kristyr vid dekoreringen! Det kan dock vara värt att tänka på att om du har stora fönster så kommer man se in i huset, speciellt om du har en ljusslinga, och då kan det vara mindre tjusigt med massa kristyr. I mittpartiet på huset där de flesta sladdarna hamnade så gjorde jag en platta (av pepparkaka), lite mindre än golvytan i rummet som fick täcka sladdarna, med hål där lamporna kunde sticka upp (tyvärr missade jag att ta en bild på det innan taket åkte på).

Om det är ett hus med flera rum, så måste man tänka på att det måste vara hål mellan väggarna så det blir lampor i alla rum!


Huset växer fram undan för undan...

På takdelarna kan man vara extra generös med kristyr vid hopsättningen, i alla fall om man ska göra som jag brukar och täcka hela taket med ett tjockt täcke av snö (kristyr!).

Övriga delar i serien:
Del 1 - Degen
Del 2 - Baka delarna
Del 3 - Innan du sätter ihop huset...
Del 4 - Hopsättning av huset
Del 5 - Dekor och slutfinish

onsdag 27 november 2013

Hur man bygger ett pepparkakshus Del 3: Innan du sätter ihop huset...

Ni har du bakat delarna till ditt hus är det dags att sätta ihop och dekorera huset med kristyr, eller vänta, du kanske först ska dekorera delarna och sedan sätta ihop huset?!

Hurvida du ska dekorera delarna innan du sätter ihop huset, eller efter, beror helt på hur mycket detaljer du vill på väggarna. Vill du ha mycket spritsade detaljer så är det helt klart mycket lättare att spritsa när delarna ligger ner, än när de sedan står upp. Men enklare detaljer är inga problem att spritsa på när huset väl sitter ihop och det är lättare att se helheten. Allra bäst är det om kristyren sedan får torka över natten, men är du försiktig, kan bu börja sätta ihop huset direkt.
 Jag ville ha väldigt mycket detaljer och dekorerade alla delar en dag och började sätta ihop det dagen efter...

Recept på perfekt kristyr:
Ingredienser
  • 500g florsocker (1 paket)
  • 3 äggvitor (Medium ägg)
Du behöver inte ha någon ättika eller citron(syra) i kristyren. Har du gelatinblad som fönsterrutor så börjar de krulla ihop sig och ramlar loss, har jag bittert fått erfara för ett par år sedan.

Gör så här:
Allra bäst är det att köra kristyren i en Kitchen Aid, eller liknande maskin som har en så kallad vinge, som inte vispar in lika mycket luft som en visp. Men elvisp går också bra, kristyren blir dock lite segare i konsistensen.
Blanda ihop florsocker och äggvita på låg hastighet (annars riskerar du att de tyr florsocker över hela köket) tills det blivit en ganska lös gegga. Öka till medelhastighet och vispa ett par minuter.

Här har min kristyr vispats i 6 min på 4ans hastighet. Perfection! Tryck ihop tummen och pekfingret med kristyr på fingrarna, bildas det toppar när du drar isär har du en perfekt kristyr!

När jag spritsar kristyren använder jag spritspåsar av plast (Toppits spritspåsar finns i välsorterade mataffärer). Sen använder jag en plastkoppling och olika spritsmunstycken, eller tyllar som det också heter. Spritskopplingen gör att du kan byta tyll medan du jobbar utan att behöva byta spritspåse, mycket smidigt, inte minst om man dessutom jobbar med olika färger på kristyren.

Olika tyllar med olika funktion; en liten tyll (nr2) till fina detaljer. En större rund tyll, används mest vid hopsättningen av huset. Liten stjärntyll, till dekor på husknutarna (efter huset är hopsatt.)

Vill du att fönstren ska se lite mer eleganta ut, kan du använda gelatinblad som fönsterrutor, det blir jättefint.
  
Klipp till gelatinbladet i önskad storlek och fäst på baksidan av fönstren med ganska mycket kristyr, ibland vill de inte sitta på plats utan vill släppa om det är för snålt med kristyr. Tänk på att det kan bli svårt att sätta ihop huset om det är för mycket kristyr nära kanterna (något jag hade lite problem med under mitt bygge...). Som sagt, låt gärna kristyren torka över natten... Nästa steg blir att faktiskt sätta ihop huset!
Övriga delar i serien:
Del 1 - Degen
Del 2 - Baka delarna
Del 3 - Innan du sätter ihop huset...

Del 4 - Hopsättning av huset
Del 5 - Dekor och slutfinish

tisdag 26 november 2013

En checklista och en "ny" jullåt!

Saker jag hunnit med de senaste tre dagarna:
Fixa håret hos frisören i tre timmar, nu är jag julfin!
Gå på stan i 3,5 timma och...
...shoppa en vintrig fin klänning, bland annat!
Skicka ut inbjudningar till årets Glöggbrunch (fast det fick bli på facebook och inte hemgjorda detta året)
Montera granris och ljusslinga på balkongen.
Läsa igenom alla missade julblogginlägg från senaste veckan (när jag satt hos frisören).
Titta på De Fem Legenderna, älskar den filmen!

Saker jag inte hunnit med de senaste tre dagarna:
Göra praliner.
Planera inköp för julbaket.
Kommentera på alla braiga julbloggsinlägg från senaste veckan.

När jag gick på stan häromdagen hörde jag den här fina låten, och skrev upp texten så jag skulle hitta den sen (ja, jag måste skaffa Shazam! Och det visade sig vara denna mysiga låten med Owl City från år 2010. 

måndag 25 november 2013

Hur man bygger ett pepparkakshus Del 2: Baka delarna

I del 1 tipsade jag om olika pepparkaksdegar man kan använda till sitt pepparkakshus. Nu ska jag gå igenom hur du bakar ut degen på bästa sätt för att få så raka och fina delar som möjligt, så att det blir lättare att sätta ihop huset.

Du behöver:
Bakplåtspapper, flera stycken, om du försöker återanvända dem riskerar du skrynkliga delar.
Kavel
lite mjöl (eventuellt)
En liten fruktkniv, eller liknande, ej tandad.
Ev. Skalpell
Ev. utstickare till fönster

Kavla ut degen direkt på bakplåtspappret. Degen bör vara lite tjockare än när du gör vanliga pepparkakor, detta gäller framförallt stora delar, som bör vara ca 3-4mm. Små tak och liknande kan vara lite tunnare 2-3 mm. Använd lite mjöl när du kavlar ut, om du tycker det behövas (till specialdegen i del 1 behövs inget mjöl). Tänk på, när du skär ut delarna, att inte dra med kniven, så degen dras ut (och delarna blir skeva), utan istället trycka ner kniven i degen, framförallt i hörnen så det blir fina skarpa kanter (inte lika viktigt med specialdegen).

Jag gör välvda fönster genom att markera med en rund utstickare längst upp och så skär jag "de raka linjerna" på frihand,
Om du vill ha riktigt skarpa kanter på husdelarna ska du skära ut delarna så de ligger kant i kant, och lämna ca 1 cm deg runt alla kanter. Markera ut dörrar och fönster, men låt degen ligga kvar. Halvbaka sedan i ugnen ca 5-10 minuter beroende på deg och hur tunt du kavlat ut degen, det ska börja se bakat ut, men inte ta färg. Ta ut plåten och skär igen med kniven (degen är fortfarande mjuk) genom alla skåror du markerade tidigare, du få då perfekta raka kanter. Degen runt om, spilldegen, ska så klart också skäras bort. Har du en god deg kan du låta spilldegen ligga kvar när du stoppar in plåten i ugnen igen, när jag använder specialdegen brukar jag ta bort och slänga det direkt, risken är dock att det bränns om det får ligga kvar. Baka klart delarna ungefär lika länge till, till en härlig brun färg. På ett pepparkakshus är det ju inte hela världen om det blir lite bränt i nån kant...

Bra verktyg är en liten kniv och ev en skalpell,
När degen är halvbakad har man nån minut på sig innan degen börjar hårdna, så det kan vara bra att inte baka alltför många delar på samma plåt, framförallt om det är mycket små delar, eller delar med många fönster.

  
Utstickarsatser från Bagaren och Kocken, perfekt om du vill ha runda eller andra roliga former på fönstren.

Till riktigt små fönster kan en skalpell komma väl till nytta!
Om du har väldigt många delar till huset (som här ca 85 st) så är det en klar fördel att försöka sortera upp dem i olika högar tillsammans med mallarna, så man vet vilka delar som är till vad när det väl är dags att sätta ihop huset.

Övriga delar i serien:
Del 1 - Degen
Del 2 - Baka delarna

Del 3 - Innan du sätter ihop huset...
Del 4 - Hopsättning av huset
Del 5 - Dekor och slutfinish

söndag 24 november 2013

Pepparkakshus: Örgryte nya kyrka anno 2013


Igår, efter att ha jobbat med pepparkakshuset hela veckan, blev det äntligen klart! Inklusive mallen (som tog ca 5 timmar att göra) så har det tagit ungefär 24 timmar att färdigställa kyrkan. Det har varit himla kul, och lärorikt, men jag ska inte sticka under stol med att det ändå känns skönt att vara klar! Här följer bilder på det färdiga verket. Under veckan kommer jag lägga upp hela serien Hur man bygger ett pepparkakshus (del 1 hittar ni här), där ni får följa med under hela bygget och förhoppningsvis lära er lite knep som underlättar era egna pepparkaksbyggen!
Bottenplattan är 28x28 cm, så ni får en uppfattning om hur stort (eller snarare litet) huset faktiskt är.



Planen är att huset ska auktioneras ut till förmån för Musikhjälpen, jag hoppas att det kommer generera mycket pengar!

Årets Julklappsinsamling för Räddningsmissionen

Idag uppmärksammar Tomtens Dotter Skokartongsappellen, en insamling i Stockholm av julkappar till att de som inte är så lyckligt lottade och inte har råd att skapa den julen många av oss tar för given.  Därför vill jag tips er som bor i Göteborg om ett liknande projekt. Via Räddningsmissionen anordnar Gothia Towers Hotel sin traditionella insamling där du kan lämna in en julkapp, eller flera, som Räddningsmissionen delar ut till barn i fattiga familjer, framförallt i Göteborgsregionen. Julklapparna går även till andra projekt:
"Ett av Räddningsmissionens projekt och dit flera av klapparna även skänks är Solrosen, stödverksamhet för barnfamiljer där en förälder sitter i fängelse. I år bidrar Svenska Mässan/Gothia Towers med en krona för varje insamlad julklapp till Solrosen."
Julklappar från 2006
I år annordnas även en pepparkakshustävling, i samarbete med Annas Pepparkakor. Där du kan köpa en byggsats i hotellobbyn för 100 kronor, varav 70 kronor går direkt till behövande och hemlösa. Sedan kan du delta i en tävling om du lägger upp en bild på ditt färdigbygga hus på Instagram med hashtagen: #husforhemlosa. Tydligen ska vinnaren ha ett fint pris att vänta! Jag måste erkänna att jag är väldigt sugen att vara med i tävlingen, It's for charity for god's sake!

Allt drar igång den 1 december och all information om du vill hjälpa till finner du här.

lördag 23 november 2013

Pepparkakshuset är klart!



Här kommer den första bilden på den färdiga pepparkakskyrkan! Fler bilder kommer imorgon! Det har tagit totalt ca 24 timmar (inklusive mallen), så jag är lite trött, och köket behöver städas, det är kristyr både högt och lågt!

fredag 22 november 2013

Snart klar med pepparkakshuset!

Anledningen till min dåliga uppdatering beror helt och hållet på pepparkakshuset. Jag har spenderat ungefär 16 timmar denna veckan på att baka och spritsa, och jag börjar närma mig ett färdigställande, men det blir först imorgon! Då får ni se resultatet!
I tisdags spritsade jag alla delar, vilket är mycket lättare att göra innan man sätter ihop huset!
Dessutom står dekoration av balkong och pralintillverkning samt middag med föräldrarna på helgens schema, så jag kommer minsann ha att göra. Det känns underbart att julfixet är igång på allvar! Om bara förkylningen släpper också (det har varit väldigt fram och tillbaka i veckan) så har jag inget att klaga på, eller jo förresten, var är snön?!

onsdag 20 november 2013

Ordning och reda!

Är det nån annan än jag som är så här noggrann när det kommer till att hålla reda på vad som finns i alla jullådor?

Det känns aningens analt, men hur ska man annars hitta allt när man har 6 proppfulla kartonger med julpynt?

tisdag 19 november 2013

Hur man bygger ett pepparkakshus Del 1: Pepparkaksdegen

Nu är mitt pepparkaksbygge i full gång, och jag tänkte låta er följa med när jag delar med mig alla mina tips till hur du lyckas med ditt pepparkakshus!

Mallen, innan jag dissekerade den och började baka!
Det första du behöver när du bakar pepparkakshus, förutom en mall; är så klart pepparkaksdeg. Jag ska bekänna en sak. Jag använder inte riktig pepparkaksdeg när jag gör pepparkakshus. Jag använder faktiskt en specialdeg som inte är så himla god, men den doftar gott och delarna blir närmast oförstörbara, vilket är en stor hjälp när man jobbar med väldigt många delar (och liten arbetsyta, det är alltid nån del som vill ramla i golvet, och med denna degen brukar delarna överleva även det ödet). Så har du problem med att delarna alltid går sönder, och tanken på att äta upp ditt pepparkakshus inte känns särskilt lockande, kanske du borde prova den här degen. Jag skulle dessutom tro att huset håller bättre, om man vill försöka spara det till nästa år, jag har dock ingen egen erfarenhet av det, då jag brukar krasha mina hus efter jul och slänga dem i komposten...

Den här satsen räckte precis till alla 84 delar till mitt pepparkakshus, inklusive spilldeg (som jag förklarar närmare i del 2). Receptet är min variant av ett orginalrecept från Deni Cole, som är helt galet duktig på att bygga pepparkakshus, exempel på ett av hennes mästerverk hittar ni här.

Ingredienser:
15 dl fint rågmjöl (eller vetemjöl)
1 msk ingefära
2 msk kanel
1 msk nejlika
1/2 msk kardemumma
1 tsk salt
1 1/4 dl citronsaft
1 ägg + 1 gula
60 gram smör
1 1/2 dl honung
4 dl socker

Gör så här:
  • Smält smöret och rör i socker och honung (sockret behöver inte smälta).
  • Vispa ihop ägg + äggula med citronsaft och tillsätt.
  • Blanda ihop mjöl, kryddor och salt innan det tillsätts pö om pö. Knåda ihop till en väldigt fast deg. Den är redo att användas direkt.
  • Delarna bakas på 175 grader i ca 20 min.
  • Överbliven deg förvaras i plastpåse i rumstemperatur. Känns degen för hård när den ska kavlas kan man mikra den som hastigast, så blir den mjukare.

 Men, ska du bygga ett vanligt pepparkakshus tycker jag absolut att det inte finns så stor anledning att använda specialdegen. Vill du dessutom äta upp pepparkakshuset efter jul, så ska det ju så klart vara gjort med en riktigt god pepparkaksdeg. Då rekommenderar jag detta recept av Jan Hedh (ur 277 Sorters Kakor), som är den bästa pepparkaksdegen jag någonsin provet. Den är lättkavlad och smakar supergott, kakorna blir väldigt goda också!

Ingredienser:
1100g vetemjöl
20g kanel
12g nejlikor
12g ingefära
2 g kryddpeppar
20g bikarbonat
420g ljus sirap
300g smör
200g socker
200g brun farin
300g grädde

Gör så här:
  • Blanda mjöl med kryddorna.
  • Tillsätt övriga ingredienser, mixa till en lös deg.
  • Låt vila i kylskåp över natten.
  • Baka på 175 grader i 7-15 min beroende på storlek.

Söker ni mer inspiration, ännu fler tips och/eller mallar till pepparkakshusbygget, så bör ni ta er till TioTips.nu som har samlat alla de bästa pepparkakshus-länkarna på svenska (inklusive min blogginlägg på ämnet), det du inte hittar där är nog inte värt att hitta!

Övriga delar i serien:
Del 1 - Degen
Del 2 - Baka delarna
Del 3 - Innan du sätter ihop huset...
Del 4 - Hopsättning av huset
Del 5 - Dekor och slutfinish